недеља, 16. јул 2017.

Išler-krofne


Veliki narodni kuvar je jedna, najčešće crvena knjiga sa zlatastim slovima kojoj dimenzije obezbeđuju apsolutnu dovoljnost za savršeno presovanje oblandi, pripremu travki za herbarijum, i još po nešto za šta su potrebni snaga i pritisak. Između tih povremenih fizikalija, navedena stoji u uglu otvorenog dela regala popunjenog knjigama, pored leksikona i enciklopedija, i nestrpljivo čeka da bude prelistana.
Bezbroj puta sam je, ranije, samo listala, iščitavala, pa vizuelizovala... Najviše su me privlačili oni sitni kolačići koji su se, u masi narodskih, izdvajali kao gospodski za ono vreme - vreme sa početka 20.veka kada su sakupljani a zatim i uknjiženi u kuvar. Mogla sam, čitajući, jasno da zamislim dve paralelne slike sa istim datumom: na jednoj slici- nežnu porculansku tacnu sa par fino oblikovanih keksića, a na drugoj- pletenu krošnji punu salčića. I podjednaku radost sa obe strane.
Mojim precima je geografski faktor priredio ovu krošnjastu trpezu, gumene opanke, pogrbljena leđa, ispucale ruke i neutaživu želju da im potomci lakšim koracima tabaju životne staze. I koriste porculanske tanjiriće.
Danas, decenijama kasnije u ulozi potomka ulazim u Veliki narodni kuvar, kao u vremeplov i biram đakoniju kojom ću, kobajagi, pred pretke.
Izbor je pao na Išler-krofne. Recept je doslovce iz kuvara.


Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 180 g margarina (maslaca)
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 žumance
fil:
  • 2 jaja
  • 140 g šećera
  • 140 g margarina (maslaca)
  • 3 štangle čokolade za kuvanje
  • kašika ruma
  • vanilin šećer
preliv:
  • 150 g šećera u prahu
  • 5 štangli čokolade za kuvanje
  • 4-5 kašika mleka
  • komad margarina (maslaca)
Priprema: Na dasku za mešenje staviti 200g brašna, 180g maslaca, 100g šećera u prahu, 100g mlevenih oraha i 1 žumance. Testo dobro izraditi i ostaviti da se odmara pola sata. Posle toga razvući testo oklagijom u debljini pola santimetara, pa vaditi kalupom male krofne i peći ih. 
Nadev za išler krofne pripremiti na ovaj način: 2 žumanceta sa 100g šećera umutiti u kazančetu za sneg, dodati 140g mućena maslaca, 3 štangle strugane čokolade, kašiku ruma, malo vanile i sneg od 2 belanceta. Sve to izmešati pa ohlađene išlere nadevati ovako spremljenim nadevom, i to jedn išler nadevati a drugim ga poklopiti. Ostaviti išlere na hladno mesto da se stegnu. 
Preliv pripremiti na ovaj način: u šerpici, na pari, pripremiti 150 g šećera u prahu i 5 štangli u pećnici razmekšane čokolade, pa dodati 4-5 kašika mleka i komad masla. Promešati masu i skinuti je sa štednjaka. Svaki nadeveni išler zamočiti u ovu masu i ostaviti ga da se osuši. 




p.s. Vadila sam različite oblike i veličine keksića pa mi je fil preostao. Pripremala sam ih ranije i sve se uklopilo po receptu, no tada nisam eksperimentisala sa oblicima. Ostatak fila iskoristila sam da za neke lepe keksiće sa travkama i ispali su poprilično ukusni.   

Pišem, a kiša mrgodno sipi....
Džaba joj bilo, i mi kišu za trku imamo. 


Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži