Укупно приказа странице

Tufahije


Sastojci:

  • 12 jabuka ( kiselih)
  • 500g šećera
  • 250 ml vode
  • 17 punih kašika mlevenih oraha
  • 100 g šlag pene + mleko za mućenje
Postupak:

Jabuke oljuštiti i izdubiti im središnji deo, a zatim ih poređati jednu do druge u šerpu, posipati šećerom tako da šupljine u jabukama budu popunjene a ostatak šećera rasporediti po jabukama i između njih. Vodu sipati između jabuka.



 Šerpu poklopiti i staviti jabuke da se kuvaju oko 15 minuta. Nakon toga širokom kašikom okrenuti jabuke, poklopiti i ostaviti da vri oko 5 minuta. Skinuti poklopac sa šerpe i opet okrenuti jabuke. Kuvanje jabuka nastaviti sa otklopljenom šerpom uz povremeno okretanje jabuka još oko 20 minuta, dok jabuke ne postanu blago staklaste.


 Dužina kuvanja jabuka u velikoj meri zavisi od same jabuke, kao i od jačine toplote. Moj šporet ima skalu do trojke a jabuke sam kuvala u šerpi sa duplim dnom na dvojci. Jabuka mora da ostane u svojoj formi a da dobije izvesnu mekoću od kuvanja. Desilo mi se da je jedna jabuka počela da omekšava brže od drugih i da joj je dno postalo sipkavo i pretilo da će da se raspadne. Nju sam izvadila i vratila na kuvanje tek pred kraj i to naopako. Nisam dno jabuke stavljala u šerbet. Kuvane jabuke skloniti sa šporeta i ostaviti da se potpuno ohlade tako u šerpi sa sirupom.
Hladne jabuke vaditi širokom kašikom, i ređati ih na veliki tanjir. Mlevenim orasima dodati 13 kašika hladnog šerbeta u kome su se kuvale jabuke, izmešati kašikom da bi se dobio fil. Tako pripremljenim filom puniti jabuke.


Umutiti šlag prema sadržaju sa kesice i staviti preko filovanih jabuka a preko njega posipati mlevenim orasima.
Šerbetom, koji je preostao, preliti jabuke sa strane pre služenja.



Bosanske tufahije i note, Mostar sevdah reunion


Коментари

Popularni postovi