Укупно приказа странице

Pepitin jaffa keks


Postupak za oblikovanje kolača po receptu koji imam u svesci je drugačiji. Kako bi trebalo da izgleda opisaću pri dnu recepta.
Promenila sam oblikovanje, a evo i zašto:
Ovog vikenda, tamo negde, daleko, moja rodbina obeležava godišnji pomen mojoj dragoj babi koja je mnogo volela Jaffa keks. Da li sam slučajno baš sad rešila da pravim ovaj kolač? Razmišljam..... više ni sama nisam sigurna u slučajnost. U znak sećanja, promenila sam oblik kolača, da podsećaju na jaffice a prenstveno na nju.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 24 kašike šećera(za koru) + 150 g(za fil)
  • 24 kašike ulja
  • 24 kašike mleka
  • 24 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 narandža
  • 200 g čokolade za kuvanje
Postupak:

Staviti narandžu u zamrzivač da se zaledi (dan ranije).  
Umutiti mikserom jaja, dok masa ne postane penasta. Dodati šećer i nastaviti kratko sa mućenjem, zatim dodati ulje i mleko i mututu dok se šećer u većoj meri ne otopi. Brašno  i prašak za pecivo umešati u masu i nastaviti mućenje mikserom, minut-dva. Peh veličine 40*40 cm obložiti pek-papirom i ravnomerno rasporediti umućenu smesu. Staviti u rernu, prethodno zagrejanu na 200 C, da se peče nekih 15-20 minuta.

Modlama za testo ili čašom, vaditi kružiće iz kore (veličine 4-5 cm). Ono što ostane od kore nakon vađenja kružića izmrviti. 
Fil: Zamrznutu narandžu izrendati u dublji sud. 200 ml vode prokuvati sa 150 g šećera (ne da se ušpinuje, samo da vri nekih 3 do 5 minuta). Sipati sirup u sud sa narendanom narandžom, promešati a zatim dodati izmrvljenu koru i sve lepo kašikom sjediniti.
Kašičicom stavljati fil preko kružića od kore.

Glazura: 200 g čokolade otopiti sa 4 kašike ulja i 4 kašike vode. Kašičicom nanositi otopljenu čokoladu preko keksića. 
Jedan deo keksića sam umakala u čokoladu ali se na taj način čokolada brzo hladi pa mora češće da se zagreva da bi bila vruća.



Originalni oblik kolača: Od navedenih sastojaka peče se kora u tepsiji prečnika 30 cm, zatim se seče na pola, gornji deo(pokolopac) se izmrvi i ubacuje u fil. Fil se stavlja preko cele kore, preliva se otpljenom čokoladom i seku se štanglice ili kocke.


I da, Galija....


Коментари

Popularni postovi